Pécsi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület

A V-42. SZ. PÉCSI GALAMB- ÉS KISÁLLATTENYÉSZTŐ EGYESÜLET TÖRTÉNETE


A pécsi tenyésztők hazánkban a galambtenyésztők első vidéki egyesületét alakították meg 1885. július hóban. Dr. Teremi Gábor, egyesületünk volt tagja, az 1956-ban megjelent „A GALAMB  című könyvében írja: Pécs is belép a hazai galambtenyésztési központok sorába, azzal a megmozdulással, hogy hazánkban a galambtenyésztők első vidéki egyesületét alakítja meg az „I-ső magyar háziszárnyasokat, postagalambokat, tengeri nyulakat és egyebeket tenyésztő és madarakat védő egyesület  címmel, melyet 1885. július 8-án 34.174 szám alatt hagyott jóvá a kormány (Gallus. 1885.augusztus 8. sz. IX. évfolyam.) főleg postagalambokkal foglalkoztak és már az alakulás évének szeptemberében Kanizsáról rendeztek postagalamb versenyt.

Az alakulás évében, 1885. szeptember 19-én már kiállítást is rendeztek Pécsett. Egyesületünk birtokában van ezen kiállításról Meisenzahl Gusztáv, pécsi tenyésztő oklevele. Sőt a pécsi tenyésztő az 1886-ban Budapesten megrendezett kiállításon kék postagalambjával oklevelet is nyert.

Várady Ferenc az 1888-as pécsi ipari kiállításon nagy sikerrel mutatta be több, mint háromszáz madárból álló egzotikus gyűjteményét, amelyet a Széchenyi téren, az un. Oertzen házban (ma a Városi Bíróság épülete áll a helyén) állított ki. Az 1907-es pécsi Országos Kiállításon rendezett madár- és majomkiállítását maga Frigyes királyi herceg is megtekintette, akit Várady Ferenc személyesen kalauzolt végig és mutatta be az egyes kiállított fajokat. Állataival több külföldi kiállításon is díjat nyert. Később a székesfőváros az állatkert számára, gyűjteményének nagy részét megvásárolta tőle

Szervezett galambászélet 1926 év óta van a városunkban, azóta, jelenleg is három pécsi egyesületben folyik a tenyésztés.

1945 után a galambtenyésztők is megyénként alakítottak egyesületeket. Baranya megyében, Pécsett alakult meg az L 1 Egyesület. Ennek az egyesületnek minden galambtenyésztő tagja lehetett.

1958-ban az országos szövetség megalakulását követően az L-1 számú Pécsi Egyesületből három egyesület alakult:
1. Maradt az L-1 sz. Postagalamb Egyesület
2. Létrejött a 60. sz. Röpgalamb tenyésztők Egyesülete.
3. Megalakult a V-42. számú Dísz- és Haszongalamb-tenyésztők Egyesülete, vagyis egyesületünk jelenlegi nevén a Pécsi Galamb,- és Kisállattenyésztő Egyesület. Egyesületünk a tagok összefogásával már 1977. évben, az országban egyedülállóan saját székházat épített, melyet mind a mai napig fenntart, és fenn kíván tartani a jövőben is.

Egyesületünkben a röpgalambászok komoly sikereket értek el az 1960- 1985 évek között, több országos bajnok versenyzővel. A díszgalamb tenyésztők az országos kiállításokon és a külföldi kiállításokon is sikeresen képviselték Pécs városát. A kiállítás győztes, fajta győztes és kiváló galambjaik eredményeire méltán büszke tenyésztők, mestertenyésztők vannak sorainkban.

A tenyésztők 125 éves, sokoldalú és eredményes együttműködése megérdemelte, hogy a kisállattenyésztés pécsi vonatkozású fontosabb állomásait, jelentősebb eredményeit és személyiségeit az egyesület fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából egy 400 oldal terjedelmű „Galamb és kisállattenyésztés Pécsett és környékén 1885-2010  című könyvben mutassuk be.

Egyesületünknek jelenleg 86 tagja van. Elsősorban díszgalamb tenyésztők, de díszbaromfi, nyúl-, és díszmadár tenyésztők is vannak sorainkban. 1958. évtől kezdve minden évben megrendeztük kiállításunkat Pécsett, változó helyszíneken, ahol több alkalommal országos és nemzetközi kiállításnak is helyet adtunk. Több évtizedes kapcsolatot tartunk fenn a zombori, szabadkai, eszéki, lévai, nagyváradi egyesületekkel, de osztrák, német, sőt bolgár tenyésztők is megfordultak a kiállításainkon.

Egyesületünk évente, november hónapban két kiállítást rendez. Siklóson egy általános iskolai tornaterem, Pécsett a nagyszerű adottságokkal rendelkező, EXPO Center kiállítási központ ad otthont galamb és kisállat kiállításunknak.